Nane: Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından; nemli yerlerde yetişen, genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir bitki cinsidir. Başak biçiminde beyaz, pembe veya morumsu çiçekleri vardır. Güzel kokuludur.
Nane çok yıllık 30-90 cm boyunda, hafifi tüylü oldukça sık çatallaşan, gövde, esmerimsi kahverengimsi renktedir. Yaprak, sap ve çiçeklerinde mentol, menton, jasmon vb. maddeleri içeren uçucu yağ ile tanen, reçine, acı bitki esansı ve bazı organik maddeler bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : Dünyanın tüm ılıman ve astropikal bölgelerine yayıldığı gibi ülkemizde de 7 türü yetişmektedir. Ayrıca ülkemizde yetiştirilen nanenin eterik yağ bakımından kalitesi oldukça yüksektir.
Toplanması-Saklanması : Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Naneyi kuruturken paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

İçerik;
 100 gr. kuru nanenin içerdiği besin değerleri şöyledir: 245 kalori,15.1 gr. protein, 29,8 gr. karbonhidrat, 0 kolesterol, 4,9 gr. yağ, 755 mgr. kalsiyum, 30,2 mgr. demir, 52 IU A vitamini, 0,49 mgr. B1 vitamini, 0,98 mgr. B2 vitamini ve 3,7 mgr. B3 vitamini içerir.

 Nanenin Faydaları;

- Hazmı kolaylaştırır.
- Gaz söktürür.
- Karaciğer yetersizliğini giderir.
- Safra akışını düzenler.
- Mide ağrılarını keser.
- Bağırsak spazmını giderir.
- Nefes almayı kolaylaştırır.
- Astım, grip, Bronşit ve öksürükte faydalıdır.
- Sinirleri kuvvetlendirir.
- Sükunet verir.
- Heyecanları ve korkuyu yatıştırır.
- Kusmaları önler. Bulantıya iyi gelir.
- Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır.
- El ayak titremesi, dil tutukluğu, Felç ve uykusuzlukta kullanılır.
- Kalbi kuvvetlendirir.
- Sinirsel kalp çarpıntılarını keser.
- Erkeklerde ruhsal kaynaklı iktidarsızlığı giderir.
- Anne sütünü artırır.
- Adet kanamalarının düzenli ve ağrısız olmasını sağlar.
- Sütle şişen memelerin şişini indirir.
- Soğuk algınlığında faydalıdır.
- Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur.
- İdrar söktürür.

İLGİLİ VİDEOLAR:
  • 1
  • 2
  • Tüy Dök.

Nanenin Yan Etkileri, Zararları;

- Mide ülseri ve gastrit olanlar fazla kullanmamalıdır.
- Rahimi incelttiği için hamilelerin dikkatle kullanması gerekiyor. Hamileleiğin ilk dönemlerinde, aşırı nane kullanmak düşük riskini artırıyor. Bulantıya istinaden, nanenin, çay gibi kaynatılarak sıklıkla tüketilmesi durumunda gebeliğin ilerlemesinde olumsuz etkileri oluyor.

 Nane Çayının Faydaları;

 Üşüttüğümüz zaman, nane limon karışımını hepimiz denemişizdir. Ya da yakınlarımızdan, sana bir nane lilmon kaynatayım sözünü duymuşuzdur. Nane çok şifalı bire bitki. Özellikle soğuk algınlıklarında. Ama nenein şifa verdiği tek hastalık soğuk algınlığı değil tabiki. Bakalım nenenin ne faydaları varmış. Naneyi kaynatıp, buharını içinize çekin. Burnunuzun açıldığınıi nezlenizin de kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.Mide ağrısının yanı sıra, yanmadan da şikayetçiyseniz, nane çayı içmenizde fayda var. Nane çayı, mide gazlarını geçirir, midedeki doluluk hissini giderir. Ayrıca hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Kuru naneyi sıcak suya atıp, on dakika demlendirdikten sonra nane çayınız hazır olacaktır. Mide asitlerine karşı, ilaç içmek yerine, nane çayı içmek daha sağlıklıdır. Tabi önemli bir hastalığınız olmadığı konusunda doktordan bilgi aldıktan sonra.

- İştah açar.
- Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir.
- Strese ve baş ağrısına iyi gelir.
- Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır.
- Ateşi düşürür.
- Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır.
- Sindirimi kolaylaştırır.Gaz söktürücüdür.
- Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
- Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir.
- Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler.
- Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır.
- Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir.
- Anne sütünü arttırır.
- Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.

 Nane Çayının Hazırlanışı; 

 İlk önce taze nane yaprakları kurutulur. Kurutulan bu yapraklardan, bir demlik kaynamış suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı atarak ocağın üzerinden alalım. 10-20 dakika demlenmesini bekleyelim ve sonra nane yapraklarını süzerek çayımızı içebiliriz. Nane çayına limon da ekleyerek içebilirsiniz. Nane çayının daha tatlı olmasını isterseniz yarım çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

 Alıntıdır
Trky

Trky

Bu site tarafımdan hobi amaçlı kurulmuştur.Mümkün olduğunca en çok aranan Konuları sizlere Reklam olmadan izletmek istiyorum.NOT:Bazı yayınlardaki reklamlar Video barındırma sitelerinden kaynaklanmaktadır.

Yorum Yap:

0 yorumlar: