Üniversiteli öğrenciden yerli ameliyat motoru Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencisi, yurt dışından 12 bin dolara ithal edilen ameliyat sistemini yerli olarak üretmeyi başardı. Yerli sistemin maliyeti 4 bin dolar civarında olacak.



Bursa Uludağ Üniversitesi Ekonometri Bölümü son sınıf öğrencisi Tahir Bakır, geliştirdiği yerli ameliyat sistemiyle medikal sektöründe çığır açtı. Dünyada bir ilk olarak yüzde yüz Türk Malı olarak üretilen, ortopedi ameliyatlarında kullanılan Kesici-Delici Ameliyat Motoru, yapılan prototipin istenilenin performans sonuçlarını vermesinin ardından seri üretime hazırlanmaya başladı. Seri üretim için hazırlıkları yapılan sistemin tasarımcısı ve sahibi olan Bakır, sistemini ilk defa İHA'ya tanıttı.

 AŞIRI PAHALI İTHAL SİSTEM ALTERNATİF ARAYIŞINA SÜRÜKLEDİ

 Geliştirdiği sistem hakkında bilgi veren Bakır, Uludağ Üniversitesi Ekonometri bölümü öğrencisi olduğunu belirterek "Üniversite yıllarımda çalışmam gerektiği için medikal sektörüne girdim. Medikal sektöründe çalışırken bazı eksiklikler dikkatimi çekti. Bu eksikliklerden biri ameliyat sistemleridir. Ülkemize tamamen yurt dışından geliyor. Bu ithal olarak alınan sistem aşırı pahalı olması sebebiyle bir alternatife ihtiyaç duyuyor. Ben bu sistemi ne şekilde daha ucuz ve tamamen yerli şekilde tasarlayabilirim diye düşündüm. Uludağ Üniversitesindeki hocalarımın tecrübelerinden faydalanarak bu projeyi tamamladım. Yurt dışından gelen cihaz 10 bin-12 bin dolar civarında ithal edilebilirken biz bu fiyatın üçte biri oranına bu sistemi sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

 KISA SÜREDE KUSURSUZ AMELİYAT

 Kendi geliştirdiği 'sarı yataklama' teknolojisi ile ameliyat sürelerinin kısalabileceğine değinen Bakır, konuşmasına şöyle devam etti: "Kesici cihazımızda kendim geliştirdiğim patentli bir sistem olan, 'sarı yataklama' sayesinde ameliyat süreleri kısalırken cihazın ömrü uzamış oluyor. Aynı sistemin ikinci cihazı olan delici cihazımız yurt dışından gelen cihaza göre neredeyse 2 kat daha hızlı dönerek daha kusursuz bir operasyon sağlıyor."

 YERLİ SİSTEM 20 KAT DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLACAK

 Yedek parça bulma kolaylığı ve ulaşılabilir yurt içi teknik servis imkanı ile cihaz ömrünün 20 kat daha uzun olacağını belirten Bakır, sözlerini şöyle tamamladı: "İthal sistemler yaklaşık 10, 15 ameliyatın ardından bakıma ihtiyaç duyarken yerli sistemimiz 200 ameliyata kadar sorunsuz çalışabiliyor. Ayrıca, düzenli bakımı yapılan sistemimiz çok uzun yıllar ameliyatlarda kullanılabilecek kadar dayanıklı olacak şekilde tasarlandı.

 İHA

 Alıntıdır
Trky

Trky

Bu site tarafımdan hobi amaçlı kurulmuştur.Mümkün olduğunca en çok aranan Konuları sizlere Reklam olmadan izletmek istiyorum.NOT:Bazı yayınlardaki reklamlar Video barındırma sitelerinden kaynaklanmaktadır.

Yorum Yap:

0 yorumlar: