Archlinux, Judd Vinet tarafından ilk kez 11 Mart 2002 yılında duyurulmuş olan i686 ve x86-64 işlemciler için optimize edilmiş CRUX tabanlı bir linux dağıtımıdır. Hızlı, güvenilir ve basit bir sistem olmasıyla ün yapmıştır. Dağıtım, diğer cilalı dağıtımlardan farklı olarak temelde sadece bir linux çekirdeği ve üzerine kurulu temel bir sistem sunar. Pacman paket yöneticisi ile KDE,GNOME, XFCE ve diğer masaüstlerini daha sonra kendiniz kurabilir, sistemi zorlanmadan istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Dağıtımın dikkat çeken bir yönü de “döngüsel yayım” yapmasıdır. Yani sistemi yeni sürüme yükseltmek gibi bir derdiniz yoktur. Paketler güncellendikçe zaten sistem de yeni sürüme yükselmiş olur, yeni sürüm isolarını internettten indirmenize gerek kalmadan sadece paket yöneticisi ile günlük güncellemeleri yaparak on yıl sonra bile o günün en güncel programlarına sahip olursunuz.

 Archlinux’un temel felsefesi KISS (Keep It Simple, Stupid) ya da Türkçesi ile “Sadece basit tut,aptal” felsefesidir.Bunun anlamı, karışık başlatma ve yönetim betikleri, paketleme yapısı, sistemi özelleştirmede karmaşık yolları olmadan bir linux sistemi oluşturmaktır.

Özellikleri:
  Artıları:
 1.Karmaşık yapılandırma ayarları yoktur.
 2.İ686 ve x86-64 işlemcileri için optimize edildiğinden son derece hızlı çalışır.
 3.Pacman paket yöneticisi son derece güçlüdür.Paket yükleme/kaldırma işlemleri oldukça kolay ve etkilidir. Bağımlılıkları çözmede güçlüdür.RPM Paketleme sistemindeki bağımlılık sorunlarıyla karşılaşılmaz.
 4.Paketler tar.gz formatındadır ve ABS sistemi ile AUR sitesindeki PKGBUILD dosyaları ile kullanıcı tarafından herhangi bir program kolayca derlenebilir ve paketlenebilir.
 5.Kullanıcı yukarıda belirtildiği gibi isterse yazılımları kendi derleyip Pacman ile kurabilir isterse hazır paketleri bilgisayarına yine pacman ile yükleyebilir. Yani Gentoo gibi her şeyi kaynaktan derlemek zorunluluğu yoktur. Ubuntu ve Suse gibi paketleme de zor değildir.
 6.Son derece esnek yapısı sayesinde sistem kullanıcı tarafından istendiği gibi özelleştirilebilir.
 7.Çok geniş ve kapsamlı bir belgelemesi, aktif forumları olan dağıtımın aynı zamanda Lapis sitesinde oldukça iyi hazırlanmış Türkçe başlangıç rehberi ve başvuru sayfaları vardır. 
8.KDEMod!

Eksileri: 
 1.i686 ve x86-64 dışı sistemlerde sorun çıkartabilir.
 2.Sade yapısı ve sadece temel sistemin kurulması nedeniyle yeni başlayanlar için uygun bir sistem olduğu söylenemez.Ama linux’u öğrenmede en iyi ders kitaplarından biridir. :)
 3.Pek çok ayar elle, komut satırından yapılıyor. Diğer sistemlerdeki arayüz üzerinden yapılandırma yok.
 4.Pardus,Suse veya Mandriva gibi şık bir görünüme sahip değil, ama kullanıcı bunu kendisi basit bir şekilde sağlayabilir.
 5.Grafiksel bir kurulum süreci yok.

 Bana göre Archlinux kullanmak isteyenler bu artı ve eksileri göz önüne alıp ona göre tercihlerini yapmalılar. Ancak, istendiğinde çok rahat bir şekilde kurulabilir.Daha önce linux kullanmış iseniz ve biraz deneyiminiz varsa, eminim bir kez kurduktan sonra bu dağıtımı çok seveceksiniz….

  Hiç linux tecrübeniz yoksa benim gibi ilk önce Arch linux tabanlı "Manjaro linux" ile başlamanızı öneririm.Grafiksel arayüzle kurulur, komutlar Arch linux komutları ile aynıdır.

Daha fazla Bilgi için
Trky

Trky

Bu site tarafımdan hobi amaçlı kurulmuştur.Mümkün olduğunca en çok aranan Konuları sizlere Reklam olmadan izletmek istiyorum.NOT:Bazı yayınlardaki reklamlar Video barındırma sitelerinden kaynaklanmaktadır.

Yorum Yap:

0 yorumlar: