Papatya Çiçeği Hakkında Bilgi 

Papatya; dünya üzerinde şifa amacıyla en fazla kullanılan bitkilerden olup papatya çayı ise en sık tüketilen bitki çayları arasındadır. biridir. Papatya, papatyagiller familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurospermum gibi birbirinden farklı cinslerden bitki türlerine verilen ortak isimdir. Bu sebeple; şifa amacıyla kullanılacak olan türü genel olarak Alman Papatyası adı verilen türdür. Dünya üzerinde; beyaz ve sarı papatya, alman papatyası, köpek papatyası, yalancı papatya, ingiliz papatyası gibi türleri bulunmaktadır. Papatyanın bazı türleri zehirli olup; bunlardan bir kısmı Türkiye’de yetişmektedir. Bu sebeple; ülkemizde papatyadan dolayı zehirlenme vakaları görülmektedir. Ayrıca; papatya bazı zirai ilaçların yapımında da kullanılmaktadır.

Papatya ve Papatya Çayının Faydaları 

Papatya; yüzyıllardır sinüzit, saç boyama, saç rengini açma, soğuk algınlığı, cilt bakımı ve saç bakımı, mide sorunları gibi geniş bir yelpazede kullanılmıştır ve pek çok ilacın bileşimine girmiştir. Uyarı: Ancak; papatyanın kendisi alerjiye ( saman nezlesine ) neden olabilir. Bu sebeple; alerjiniz olup olmadığını kontrol edin.

 Sinüzite Papatya Çayının Faydaları :

Yaz aylarında özellikle polenlerin uçuştuğu dönemlerde solunum yolları hastalıkları ile sinüzit gibi hastalıklar yaygınlaşır. Bu dönemde yetişen mayıs papatyası sinüzit için oldukça faydalıdır. Bunun için bir avuç papatya; kısık ateşte kaynayan suyun içine atılır ve çıkar buhar 5 dakika kadar solunur. Daha sonra ocak kapatılır ve tencere ağzı da kapalı konuma getirilerek 10 dakika beklenir. Daha sonra tekrar ocak yakılır ve tencere kapağı açılarak oluşan buhar 5 dakika solunur. Bu işlem bir kaç kere daha yapılır ve her gün bu işlem uygulanır. Akıntı gelmeye başladığında artık sinüsler temizlenmeye başlamıştır. Kadınlık hormonları, kadınların ruh halinden oldukça etkilenir. Özellikle Mens başlamadan bir kaç gün önce papatya çayı içmeye başlanması bayanların çok rahatlamasını sağlayacaktır. Papatyanın içeriğindeki bileşimler adeta kadınlar için yaratılmıştır. Bunun dışında; papatya çayı uyku sorunları ve stres için kullanılır. Gastrit ve kolit gibi sorunlara, ağız – diş iltihaplarına ve boğaz ağrılarına çok iyi gelir ve bu amaçla papatya çayı gargara olarak kullanılabilir. Alerji belirtilerini düşürür, mide bulantısına iyi gelebilir. Mide spazmlarına ve kasılmalarına iyi gelir.

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 çorba kaşığı papatyanın çiçeği, iki bardak kaynamış suya atılır ve 5 dakika demlenir. Süzülerek içilebilir. Yapılan papatya çayı soğutularak cilt ve saç bakımı için de kullanılabilir. Ayrıca gargara maksatlı kullanılabilir.

 Saç Bakımı Papatya Çayı 

Yine papatya çayı sarı renkli saçlar için parlatıcı olarak kullanılabilir, ayrıca zeytinyağı ile benmari usulü ısıtılan papatya – yağ karışımın saçların sarıya boyanmasını sağlar. Papatyayla birlikte aspir otu da zeytinyağına eklenebilir, bu sayede daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Koyu saçların açılması için de kına ile papatya karıştırılıp saça uygulandığında koyu saçların rengini açar. Bunun yanı sıra oturma banyolarına eklenen papatya ile yapılan banyo çok faydalıdır.

 Papatya Çayının Yan Tesirleri Var mı? 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi saman nezleniz varsa alerji testi yaptırabilirsiniz. Ayrıca; papatya çayı kan incelten ilaçlarla birlikte kullanılmamalı. Uyku yaptığı unutulmamalı, hormon dengesizliği olan bayanların doktor tavsiyesi almaları şarttır. Hamile ve emziren bayanlar ile küçük çocukların kullanması tamamen doktor tavsiyesi ile olmalıdır. Not: Her zaman tavsiye ettiğimiz gibi; bitki çayları birer şifa kaynağı olup makul ölçülerde tüketildiğinde bu faydalardan vücudumuz istifade edebilir. Bu sebeple; bitki çayları aşırı miktarda veya çok uzun süreler kullanılmamalı veya doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır.
Trky

Trky

Bu site tarafımdan hobi amaçlı kurulmuştur.Mümkün olduğunca en çok aranan Konuları sizlere Reklam olmadan izletmek istiyorum.NOT:Bazı yayınlardaki reklamlar Video barındırma sitelerinden kaynaklanmaktadır.

Yorum Yap:

0 yorumlar: