Kırmızı patates olarak da geçen tatlı patates, Uzak doğu ülkelerinde sıklıkla tüketilir. Tam bir C vitamini deposu olan tatlı patatesin kabuğundan suyuna kadar her yerinde bin bir derde deva var. Ülkemizde yeni yeni popüler olmaya başladı. Ancak Anadolu köylerinde tatlı patatese benzer patates türü yüzyıllardır tüketilir. Japonya'da lpomoea batates olarak geçer. Kahkahaçiçeğigiller ailesine bağlı olan tatlı patates, yumruları olan nişastalı bir besindir. Orta Amerika anavatanı olmasına rağmen en çok üreten ve tüketen Asya Kıtasındaki ülkelerdir. Tüm dünyaya da buradan dağılmış bir lezzettir. Tatlı patatesin kendisinin yanı sıra yaprakları ve filizleri de yenilir. Görünüş olarak patatese benzese bile aslında aynı aileden bile gelmemektedir. Tamamen farklı bri aileye mensup olan tatlı patatesin 50 cinsi vardır. Ancak bu türler içinde zehirli olanları da mevcut olduğundan tüketildiğinde dikkat edilmelidir. Renk ve tat olarak normal patatesten farklıdır. Amerikalılar tatlı patatese yam deseler bile uzaktan yakından yam ile bir benzerliği yoktur. Guliten içermediğinden ideal olan besinler listesinde ilk sırada yer alır. Asya ve Güney Amerika da bu besin yüzyıllardır tıbbı amaçlı tüketilir. Doğada A vitamini bakımından en zengin besin olduğundan günümüzde araştırmalara da konu oldu. İlaçların ve endüstriyel ürünlerin geliştirilmesinde ham madde olarak kullanılır. 2013 yılında yapılan bir araştırma içerdiği polifenol maddesinin kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği gözlemlenmiştir. Yüksek lif düşük kalori sayesinde diyet listelerinde de ilk sırlarda yer alır. Güney Amerika'da genellikle turuncu renkte olan tatlı patatesin Asya Kıtasında ise sarı ve mor renkleri vardır.


TATLI PATATES SUYU NE İŞE YARAR?

 Garnitür, püre, közleme ve kızartması yapıldığı gibi kaynatılarak da tüketilir. İyice yıkanıp kabuklarıyla beraber kaynatılabilen tatlı patatesin suyu da tüketilir. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar için ideal bir besin olan tatlı patates, reflü ve ülser gibi mide sorunlarına iyi gelir. Bunun yanı sıra uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu yüzden kilo vermek isteyenler bu şekilde de tüketebilir. Dünyanın 7. gıda kaynağı olarak görülen tatlı patates, bu sayede vücudun ihtiyacı olan A vitaminin % 80'ini rahatlıkla karşılar. Japonya da yapılan araştırmalarda tatlı patatesin anemi ve hipertansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır.


TATLI PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?

  •  İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını destekler. Bu sayede mide ve bağırsak hastalıklarının oluşumunu önler. Ayrıca kolay sindirildiğinden kilo vermede yardımcı olur. Lif hem kilo vermeyi sağlar hem de uzun süre tokluk hissi verir. 
  •  Polifen maddeler vücuttaki DNA hücrelerinin deforme olmasını engelleyerek tümörlerin oluşmamasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kanseri önler veya kanser tedavisinde etkilidir. Polifen maddesi bakımından zengin olan tatlı patates düzenli tüketildiğinde bu gibi ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasını önler. 
  •  Beyin ve göz sağlığında en etkili olan besin A vitaminidir. A vitamini sayesinde bu yerlerde oluşan hastalıkların yaşanma riski azalır. Havuç bu bakımından etkili bir besindir. Ancak bir orta boy tatlı patates 10 havucun sağladığı A vitaminin % 50'sini karşılamada etkilidir. 
  •  Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur. Kandaki şeker oranını düzenleyerek şeker indeksinin yükselmesini engeller. Aynı zamanda kan hücrelerini dengede tutarak tansiyonun düşmesi ya da yükselmesini de engeller. 
  •  Beta-karoten bakımından zengin olan tatlı patates, cilt sağlığına da fayda sağlar. Eski yıllarda kadınlar özellikle bu patates çeşidinin suyu ile tonik yapıp kullanılırdı. Ciltteki tüm ölü hücreleri temizleyerek kırışıklık yıpranmanın yanı sıra sivilce ve akne oluşumunu da önler. 
  •  Vücuda alınan bazı besinler enerjiye dönüştürülmediğinde yağlanmaya neden olur. Bu da yorgunluk hissinin artmasını sağlar. Ancak tatlı patates içerdiği B6 vitamini sayesinde alınan besinler enerjiye dönüştürerek vücudun daha dinçte kalması sağlanır. 
  •  Ayrıca kış aylarında artan üst solunum yolları hastalıklarına da iyi geldiği bilinir. İçerdiği C vitamini sayesinde antioksidan etkisi göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  •  Sinir hücrelerini sakinleştirerek stres kaygı gibi ruhsal hastalıkların yaşanmasını önler. Ayrıca uyku gibi problemlerine de iyi gelir.


İLGİLİ VİDEOLAR:
1 2 3 4 5 6 SAKSIDA YETİŞTİR SERADA YETİŞTİR


DİYETİN YENİ ADI: MOR TATLI PATATES

 Önerilen diyet formülleri arasında dünyanın gözde formüllerinden biri olarak gösterilen mor tatlı patates ile diyette adeta bir devrim yaşandığını kaydeden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, manavda gördüğümüzde şaşıracağımız ve genetiği ile oynandığını düşüneceğimiz bu sebzenin aslında tamamen farklı bir tür olduğunu kaydetti. Patates olarak adlandırılmasına rağmen aslında patates ailesinde yer almayan mor tatlı patatesin, dünyanın en uzun yaşayan Okinawa toplumunun sağlık sırrı besinleri arasında yer aldığını belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, Convolvulaceae ailesinde yer alan mor tatlı patatesin rengi ve sağlık yararları ile farklı bir yere sahip olduğunu vurguladı. Ağıllı, "Mor tatlı patates, güçlü antioksidan içeriğe sahip antosiyanin pigmenti içerir. Bu pigment yaban mersini, kırmızı üzüm, ahududu, böğürtlen, vişne, siyah havuç, pancar, kırmızı turp ve lahanaya renk veren pigmentle aynı pigmenttir. Yaban mersini yüksek antioksidan kapasitesi ile tanınırken mor tatlı patates yüzde 150 daha fazla antioksidan kapasiteye sahiptir. Mor tatlı patatesin güçlü antioksidan içeriği hücre yaşlanmasını önleyerek, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatır, kan yağlarını düşürür ve kansere karşı koruyucu etki sağlar" dedi.


DİYABET HASTALARINA MÜJDE

 Antosiyanin içeriğinin insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu belirten Ağıllı, diyabet hastalarında light süt ve mor tatlı patates ile hazırlanacak pürenin lezzetli ve kan şekerini dengeleyici bir alternatif olduğuna dikkat çekti. Eda Ağıllı, yapılan çalışmaların mor tatlı patatesin nişasta parçalayıcı enzimi inhibe edip nişastanın kan şekerine dönüşmesini yavaşlattığını bildirerek şunları kaydetti: "Bu durum, mor tatlı patatese düşük glisemik indeks özelliği kazandırır. Düşük glisemik indekse sahip besinler uygun miktarda kullanıldığında iştah kontrolü sağlar, ağırlık kaybını destekler. Yüksek glisemik indekse sahip patates zayıflama diyetlerinde diyetin 'yasaklı besin' sınıfında yer alırken, mor tatlı patates bu alanda rahatlıkla kullanılabilir. Yapılan başka bir çalışmada günde ortalama 6-8 adet mor tatlı patates tüketen bireylerde ağırlık artışı olmadığı gözlenmiştir. Mor tatlı patatesin A vitamini, C vitamini ve manganezden zengin içeriği bağışıklık sistemini geliştirir. Aynı zamanda bakır, potasyum ve diyet lifi için iyi bir kaynaktır. Kan basıncını dengeler." Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, içinde mor tatlı patatesin yer aldığı bir diyetin kişinin hem sağlıklı beslenmesini hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olduğunu bildirdi.

 MOR TATLI PATATES NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

 Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ağıllı, mor tatlı patatesin sağlık yararları için etkili olan antosiyanin bileşeni depolama, işleme (pişirme, soyma, kesme gibi) ve pişirme sırasında ciddi kayba uğradığına dikkat çekerek, bu üründen maksimum fayda sağlayabilmek için muhafaza koşullarını da şöyle açıkladı: "Buzdolabı sıcaklığında saklayın. Uzun süre kaynamaya bırakmayın, kızartma yöntemi ile pişirmeyin. Buharda ya da az su ile pişirmeyi tercih edin ve pişirme suyunu dökmeyin. İyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan pişirin. Kabuğunu soymanız gereken bir yemek yapacaksanız, pişirme işleminden hemen önce soyun ve büyük küpler halinde en az düzeyde bıçak darbesi ile doğrayın."


TATLI PATATESİN ZARARI VAR MIDIR?

 Tatlı patates toprak altı yetişen bir besin olduğundan yüksek miktarda fitik asit içerir. Bu yüzden fazla tüketildiğinden ciddi hastalıklara davetiye çıkartır. Ayrıca tatlı patates güçlü bir vitamin ve mineral içerdiğinden çabuk zehirlenmeye neden olabilir. Kusma, ishal ve karın ağrısı gibi sorunlara yol açar. Miktarınca tüketilmesi her zaman önerilir. Ayrıca yabani çeşidi fazla olduğundan bazı çeşitleri zehirlenmeye sebep olabilir.


Alıntıdır
Trky

Trky

Bu site tarafımdan hobi amaçlı kurulmuştur.Mümkün olduğunca en çok aranan Konuları sizlere Reklam olmadan izletmek istiyorum.NOT:Bazı yayınlardaki reklamlar Video barındırma sitelerinden kaynaklanmaktadır.

Yorum Yap:

0 yorumlar: