Biberiye

Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus; kokulu; yaprak dökmeyen; iğne yapraklı; beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli; Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır. 2017 yılına kadar Rosmarinus officinalis adıyla biliniyordu. Günümüzde bu ad sinonim olarak kabul edilmektedir. Birçok tıbbi ve mutfak otunu içeren ballıbabagillerin (Lamiacea) adlı nane familyasının üyesidir. "Rosmarinus" adı Latince "ros marinus" ("deniz çiyi") kelimelerinden türemiştir. Biberiyenin lifli kök sistemi vardır. 
Daha geniş bilgi için bakınız: Wikipedi 

  Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir? 

 Biberiye, A, C, B1, B6 ve B9 vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir açısından zengin bir kaynaktır. Mide şişkinliği, hazımsızlık, gaz ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını azaltması, kan dolaşımını uyarması, vücuttan toksinlerin atılımını kolaylaştırması, idrar söktürücü olması ve stres yönetimini kolaylaştırması biberiyenin faydaları arasında yer alır. 

  Biberiye çayının faydaları genel olarak şunlardır: 

 > Biberiye çayı hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını iyileştirir. 
 > Kan dolaşımını düzenler.
 > Detoks etkisi ile toksinlerin atılmasını sağlar. 
 > Ödem attırıcı ve idrar söktürücüdür. 
 > Biberiye çayı stres yönetimini kolaylaştırır.
 > Antiseptik özelliği, ağız ve boğazda oluşan tahriş ya da yaralara iyi gelir.
 > Bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı kolay mücadele etmesini sağlar.
 > Migren ağrılarının azalmasına destek olur.
 > Hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırır.
 > Unutkanlığın azalmasına yardımcı olur.
 > Biberiye çayı kas ve eklem rahatsızlıklarının olumsuz etkilerini minimuma indirir.
 > Saç diplerinde bulunan bezleri harekete geçirip sağlıklı uzamasında etkili olur.
 > Adet söktürücü olarak kullanılan biberiye çayı, kadınların hormon dengesini düzenler.
 > Karın bölgesinde oluşan şişlik, sancı ve kramplara faydası vardır.

  Biberiye Yağı Nasıl Yapılır? 

Biberiye yağı sağlıktan mutfağa birçok alanda kullanıma uygundur.
Biberiye yağı, yemek pişirme ve güzellik bakımlarında kullanılan popüler bir demlenmiş yağdır. Biberiye yağı satın alınabileceği gibi evde de hazırlanabilir. Sizler için evde biberiye yağı hazırlama yöntemlerini anlattım.

 İşte, biberiye yağı nasıl yapılır: 
 Biberiye Yağı Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? 

Taze Biberiye Yağı İçin
 Üç veya dört dal taze biberiye 
İki su bardağı (475 ml) yağ (zeytinyağı, jojoba yağı veya tatlı badem yağı) 

 Kuru Biberiye Yağı İçin
 Üç veya dört dal kuru biberiye ya da bir büyük yemek kaşığı kuru biberiye 
Yaklaşık iki su bardağı (475 ml) zeytinyağı 

   Taze Biberiyeden Biberiye Yağı Nasıl Yapılır? 

 Biberiyeyi yıkayın ve ölçün. Kir ve kalıntıları temizlemek için birkaç dal taze biberiyeyi soğuk, akan su altında yıkayın. Ardından, yaprakları saplarından kurtarın ve ölçün. Küçük bir tencereye sıvı yağ doldurun. İki su bardağı sıvı yağı küçük bir tencereye alın. Çoğu insan, aroması, yemek pişirme kullanımları ve kozmetik uygulamaları için zeytinyağı kullanmayı tercih eder. Ancak yağınızı sadece güzellik amacıyla kullanmayı planlıyorsanız jojoba yağı veya tatlı badem yağı kullanabilirsiniz. Jojoba yağı ve tatlı badem yağı yemekte yenmemeli veya kullanılmamalıdır. Biberiyeyi yağda ısıtın. Biberiye dallarını tencereye ekleyin. Tavayı ocağınızın üzerine kısık ateşte koyun. Biberiyeyi sürekli karıştırarak beş ila on dakika ısıtın. Yağ ısındıkça biberiye gibi kokmaya başlayacaktır. Yağı süzün ve soğutun. Büyük bir metal kaseye metal bir kevgir yerleştirin. Biberiye parçalarını süzmek için yağ karışımını kevgir içine dökün. Kalan biberiye parçalarını atın ve yağın kasede soğumasını bekleyin. Yağı şişeleyin. Yağ oda sıcaklığına soğuduktan sonra temiz bir şişeye dökülebilir. Şişeyi, şişeleme tarihi ve kullanılan malzemelerle etiketleyin. Ancak, şişeye bir dal biberiye ekleme dürtüsüne karşı koyun. Güzel görünüyor, ancak yağda zararlı bakterilerin büyümesine neden olabilir. Yağı soğutun. Taze otlarla aşılanmış yağlar buzdolabında saklanmalı ve bir hafta içinde kullanılmalıdır. Bu, yağın sertleşmesine neden olabilecek zararlı bakterilerin büyümesini önleyecektir.


Kuru Biberiyeden Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?

Bir konserve kavanozunu sterilize edin. Büyük, derin bir tencereye su doldurun ve orta-yüksek ateşe koyun. Su kaynadığında, konserve kavanozunu suya yerleştirmek için maşa kullanın. Biberiye yağınızı mahvedebilecek zararlı bakterileri öldürmek için kavanozu on dakika kaynatın. Kapağı kaynatmanıza gerek yok. Bunun yerine, kapağı sabun ve suyla yıkayın ve kurumaya bırakın. Konserve kavanozunu sterilize etmek için kaynar su kabı da kullanabilirsiniz. Eğer öyleyse, üretici talimatlarını izleyin. Kavanoza kurutulmuş biberiye koyun. Kendi biberiyenizi kuruttuysanız, kavanoza üç ila dört dal koyun. Önceden paketlenmiş kuru biberiye kullanıyorsanız, konserve kavanozuna büyük bir yemek kaşığı ekleyin. Biberiye üzerine yağ dökün. Kavanozu zeytinyağıyla doldurun, üstte yaklaşık 1 cm boşluk bırakın. Biberiyenin tamamının yağa tamamen battığından emin olun. Zeytinyağı yerine hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz. Kavanozu güneşe koyun. Kapağı konserve kavanozuna vidalayın ve güneşli bir yere koyun. İki hafta boyunca rahatsız edilmeden oturmasına izin verin.[13] Bu süre zarfında, yağ yavaş yavaş ısınacak ve zengin biberiye aromaları ile aşılanacaktır. İki hafta sonra biberiye yağınızı kullanabilirsiniz. Yağı süzün. Büyük bir metal kaseye bir tülbent koyun. Tülbentin kenarları kasenin kenarlarından sarkmalıdır. Ardından, konserve kavanozunun içeriğini tülbent içine dökün. Tülbenti bir demet halinde toplayın ve yağı küçük kurutulmuş biberiye parçalarından ayırmak için kasenin üzerine sıkın. Biberiyeyi kilerinizde saklayın. Süzülmüş zeytinyağını tekrar konserve kavanozuna dökün ve kapağı kapatın. Dilerseniz dekorasyon için yağa bir dal kuru biberiye ekleyin. Kuru otlarla aşılanmış yağların raf ömrü bir yıldır.
 

Biberiye Nasıl Kurutulur?

Taze biberiyeyi yıkayın. Taze biberiye kendi biberiye çalınızdan hasat edilebilir veya marketten satın alınabilir. Kir ve kalıntıları temizlemek için taze biberiye dallarını akan su altında yıkayın. Fazla suyu çıkarmak için biberiyeyi bir kağıt havluyla silin veya bir salata döndürücü kullanın. Bir konserve kavanozu değerinde biberiye yağı yapmak için üç ila dört dal biberiyeye ihtiyacınız olacak. Kuru biberiye çok uzun bir raf ömrüne sahiptir. Biberiye yağı için kullanmayı düşünmüyorsanız bile istediğiniz kadar kurutun.

>Alıntıdır<
Sonraki
Bu en son yazı.
Önceki
Önceki Kayıt
Trky

Trky

Bu site tarafımdan hobi amaçlı kurulmuştur.Mümkün olduğunca en çok aranan Konuları sizlere Reklam olmadan izletmek istiyorum.NOT:Bazı yayınlardaki reklamlar Video barındırma sitelerinden kaynaklanmaktadır.

Yorum Yap:

0 yorumlar: